Idén januárban Schiffer András frakcióvezető helyét Jávor Benedek vette át az LMP-ben. A hivatalos kommunikáció szerint azért, mert Schiffer a többi párttól való távolságtartás mellett kardoskodott, Jávor viszont megengedőbb, és nagyobb hajlandóságot mutat valamiféle politikai, illetve választási együttműködés irányába.

Azóta hónapok teltek el, és mostanra világossá vált, hogy ezzel az erővel Schiffer akár a helyén is maradhatott volna. A helyzet fikarcnyit sem változott, az LMP a jelek szerint a legkisebb hajlandóságot sem mutatja a kooperációra, nem hajlandó tudomást venni a közvélemény-kutatási adatokról, és saját magát még mindig egyfajta önálló pólusképző erőként képzeli el.

Nem szeretnék addig fél lábon állni, míg az LMP egyedül nyer választást. A Medián legutóbbi mérése szerint 2 százalékponttal csökkent az amúgy is szerény támogatói bázisa, még a legbiztatóbb eredményei is mindössze a parlamenti küszöb köré lövik be.

Ráadásul mint látható, a Fidesz és kistesója, a KDNP kétségtelenül találékony tud lenni, mikor a hatalomban maradást kell bebiztosítani, így semmi garancia nincs rá, hogy a kötelező feliratkozás mellé nem kedveskednek majd olyan extra meglepetéssel, mint például a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb megemelése 2-3 %-kal.

Schiffer András ennek ellenére a hvg ma reggel megjelent riportjában jó előre kijelenti - immár sokadszor - hogy ő és a pártja teljesen kizártnak tartja, hogy tagja legyen egy olyan kormányzati szövetségnek, amelyet az elmúlt 20 év bármelyik miniszterelnöke vezet – ide értve Bajnai Gordont is. Ők minden egyes jelenlegi politikai formáció ellenében határozzák meg magukat, önálló programot képviselnek, és egyáltalán nem céljuk, hogy 2014-ben mindenképpen kormányra kerüljenek.

Ha potenciális LMP-szavazó volnék, ennél a pontnál azért csak feltenném magamnak a kérdést: mi az ördögnek szavazzak én egy olyan pártra, amelyik már most kijelenti, hogy nem akar kormányra kerülni, és annak a biztos tudatában ír választási programot, hogy esélye sincs rá, hogy bármi megvalósuljon belőle?

2010-ben is volt programjuk.

Mire mennek vele?

Miért tűrjem belenyugvással 2018-ig Orbánék eszement tombolását, ha olyan párt(ok)ra is szavazhatok, amely(ek)nek deklarált célja, hogy legalább megpróbálnak véget vetni ennek a kontrollálatlan ámokfutásnak? Csak feltenném magamnak a kérdést: azért akarok embereket a parlamentbe juttatni, hogy törpe ellenzékiként rázzák a láncaikat, és hasztalanul hányják a falra a borsót, vagy tárgyalások és kompromisszumok hosszú során át legalább egy részét megvalósítsák annak, ami miatt rájuk szavazok?

Ha az LMP-sek a következő ciklust is parlamenten belül szeretnék eltölteni, talán ideje volna végre újragondolniuk a stratégiát. Értelmes emberek ők, ha sikerül túllépniük a frusztrációikon, és a minden áron való ellenszegülés helyett átgondolják az együttműködésben rejlő lehetőségeket is, még vihetik valamire.

Ha nem, akkor pedig rövid parlamenti pályafutásuk után Orbán Vezér személyesen mond majd köszönetet nekik, amiért saját magukat felszámolva egy újabb apró, ámde bosszantó gondot vettek le a válláról.

 

Orbán-Schiffer-LMP.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://limoncs.blog.hu/api/trackback/id/tr514813241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.03. 16:17:32

"még a legbiztatóbb eredményei is mindössze a parlamenti küszöb köré lövik be."

Nem igaz. A Tárki 10%-ot mért szeptemberben, ami pont a duplája a parlamenti küszöbnek. (Ugyanis nem a teljes lakosság körében mért népszerűséget kell figyelembe venni, nem ők fogják a választást eldönteni, hanem a pártot választók.)

Nem mondta Schiffer, hogy nem akar kormányra kerülni, azt mondta, "nem mindenáron".

Az LMP a saját elveinek érvényesítésért alakult meg, nem azért, hogy legyen kivel összefogni. Éppen azzal a stratégiával nem lehet megnyerni a jelenleg passzívakat, hogy elvtelenül összefekszünk mindenkivel, csak ne az Orbán legyen. Ezt csináljuk 10 éve, nem unalmas?

"az LMP-szavazók körében a legkisebb a hajlandóság a választási regisztrációra."

Ellenkezőleg, a Fidesz után a 2. az LMP.
www.median.hu/object.798b3345-eb66-4b73-8f4c-7b5d06539ca0.ivy

Frankie-76 2012.10.04. 10:19:36

@iii:
Köszönöm a pontosítást, a szavazási hajlandóság tekintetében tényszerűen igazad van, nem néztem utána elég alaposan, ezért elnézést kérek, és az erről szóló megjegyzésemet eltávolítom a posztból.

A többi dologban nem értünk egyet.
Azért vettem alapul a teljes népesség körében mért adatokat, mert - hogy példának okáért Závecz Tibor szavaival éljek: "az alacsony részvételi hajlandóság miatt a biztos pártválasztók körében közölt adatokból csak óvatosan érdemes következtetéseket levonni".

"Az LMP a saját elveinek érvényesítésért alakult meg, nem azért, hogy legyen kivel összefogni. Éppen azzal a stratégiával nem lehet megnyerni a jelenleg passzívakat, hogy elvtelenül összefekszünk mindenkivel, csak ne az Orbán legyen."

Véleményem szerint az LMP az elveit és a programját csak úgy tudja érvényesíteni, ha kormányzati pozícióba kerül. Márpedig egyedül nem fog sem ő, sem más. Nem állítottam, hogy most, a választások előtt másfél évvel össze kéne kapaszkodniuk bárkivel, azt viszont fenntartom, hogy dőreség ilyen határozottan előre kijelenteni, hogy kizárják a jövőbeli választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal! (Hozzáteszem: úgy tűnik, az LMP-n belül sem teljes az egyetértés ez ügyben.)
Azt pedig végképp nem gondolom, hogy a közös célok melletti elköteleződés összefekvést jelent bárkivel is. Vannak elveik, vannak ötleteik, van céljuk, amit - gondolom én - szeretnének megvalósítani.
Ez a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nem fog menni, ebben gondolom nincs vitánk.
Tehát Orbánnak 2014-ben mennie kell! - ezt szerintem az LMP szavazóinak a nagy többsége is így gondolja, de ez csak akkor fog sikerülni, ha létrejön egyfajta egység az ellenzéki pártok között.

2012.10.04. 11:03:40

@Frankie-76: Lehet, hogy óvatosan érdemes következtetéseket levonni, egyet viszont biztos nem lehet, a parlamenti bekerülést ebből kikövetkeztetni. Ez közkeletű marhaság, amit sokan visszhangoznak, ez kétségtelen. A teljes lakosság körében mért népszerűségben benne van az immár 50%-ra duzzadt jelenleg nem-szavazó is, vagyis szavazás esetén pont a duplája lennének a valós eredmények.

2010-ben a teljes lakosság körében 2-3%-ra tették az LMP-t, ebből lett 7.5%. Ld. Medián, 2010 ápr. 7.
median.hu/object.df29fe9d-1f80-4030-895b-acc91ca57f43.ivy

Nyilván nem fog az LMP egyedül nyerni, azaz nem fog többséget szerezni, ilyet senki sem mondott. Ettől még simán lehet önálló indulás esetén is kormányra kerülni, ehhez az kell, hogy ne a Fidesz legyen a vezető párt és a jelenleg passzívak aránya jelentősen csökkenjen.

Az LMP nem Orbán ellen jött létre, hanem a 20 (már 22) éve begyöpösödött maffiapárti rendszer ellen. Orbán legyőzése csak az egyik cél.

Frankie-76 2012.10.04. 22:37:17

@iii: Jól van, meglátjuk, hogy alakul.
Még nem dőlt el semmi. :-)
További szép napot!

2012.10.04. 23:15:56

@Frankie-76: Köszönöm a konstruktív vitát! Viszont kívánom! :)
süti beállítások módosítása