Az 1998 utáni kormányok közvélemény-kutatásainak eredményeit vetette össze a Republikon Intézet legújabb jelentésében. A Tárki és az Ipsos adataira épülő elemzés szolgál pár érdekes adattal, melynek nyilvánvaló jeleit látni lehet ugyan az utcákat járva, kiérezni a közbeszédből is, mégis furcsa olvasni ezeket a kimutatásokat. Két éve még azt találgattuk, hány cikluson át kell elviselnünk Orbán basáskodását. Még a legóvatosabb politológusi becslések szerint is kinézett nekik két ciklus, de inkább három.

 

 

Legyünk őszinték: senki sem számított ilyen gigantikus elkúrásra, arra meg pláne nem, hogy minden orbitális baklövésükre rátesznek még újabb és újabb lapáttal, ami által hatványozottan csapódik le a társadalomban Orbánék eszement politikájának minden negatív hatása. A közvélemény-kutatások tükrében ma már egyre inkább úgy tűnik, jó, ha ezt a négy évet kihúzzák. Ma már erre sem vennék mérget. De nézzük a számokat:

 

A kétharmados zsenik ma már nem kevesebb, mint 60%-át veszítették el a fülkeforradalmároknak. Szétszaladtak, eltűntek, mint szürke szamár a ködben, valószínűleg a kiábrándult, pártpreferencia nélküli tömegben vegyültek el. A teljes népesség körében mért adatok szerint a Párt ezáltal elérte az első Orbán-kormány alatti népszerűségének mélypontját, ami 2001-ben volt. Akkoriban a Fidesz gyors osztogatásba kezdett, hogy a választásokra visszaerősödhessen, de Medgyessy így is lenyomta őket. Most óvatos becslések szerint is fosztogatás jön, csökkenő jövedelmekkel, és rekordszintű értékromlással, amiből egyenesen következik, hogy pár hónap múlva még az „eddigi mélypontra” is nosztalgiával fognak visszaemlékezni, és apró könnycseppeket morzsolnak el a szemük sarkában ezekre a paradicsomi időkre visszaemlékezve...

 

A Republikon szerint még szembeötlőbb a zuhanás, ha a kormány szempontjából vizsgálódunk. A kontár-kormány rajongói bázisa gyakorlatilag Gyurcsányék szintjére esett vissza, másfél évi kormányzás után 10 egykori szimpatizánsból kábé négyet tudtak maguk mellett tartani.

 

A Vezér sem kerülhette el a sorsát a statisztika szerint. A Republikon kiszámolta, hogy a ciklus eddig eltelt másfél éve alatt 40%-nyian léptek ki a fan-clubból, ami egyfajta magyar rekord, mivel még a gaz Fletó, az ördög cimborája, a Magyarság megnyomorítója is csak egyharmados  amortizációnál tartott ugyanennyi idő elteltével.

 

Nem lehet könnyű ennek az Orbánnak szembenézni a tudattal, hogy nem egészen két év alatt Népvezérből az első számú közellenség szerepébe sikerült leküzdenie magát, ráadásul úgy, hogy ősi vetélytársa lobbizik azért, hogy még egy kis ideig a helyén maradhasson, és hogy egy napon majd alkotmányos eszközökkel zavarják világgá ahelyett, hogy az arab tavasz nagyvezíreinek sorsára juttatnák, esetleg a külföldre bíznák, amit megkövetel a haza.

 

A Fideszről persze lepereg mindez, ők nem adnak más közvélemény-kutatásra, csak amit ők hamisíttatnak (by Churchill), ezért aztán ülnek a babérjaikon, és dolgoznak az évszázad legnagyobb elkúrásán, - a kétharmad nevében.

 

Hogy is szólt az a narancsos bölcselet 2006-ban?

A kormány legális, de illegitim.

Talán ideje volna fideszéknél is eszerint az ősi dakota mondás szerint gondolkodni, és tevékenykedni, mielőtt mindannyiunk életére kiható döntéseket hoznak. A kétharmados támogatottságnak már nyoma sincsen, úgyhogy ébresztő, uraim!

 

Csörög a vekker, Viktor!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://limoncs.blog.hu/api/trackback/id/tr603549898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása