Még az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb, 82,6 százalékos GDP-arányos adósságrátáról számol be a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent pénzügyi számlák statisztikája. Ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató, amelyet most a forint gyengülése húzott fel. A második negyedév végén még "csak" 76,7 százalékos volt az adósságráta, vagyis három hónap alatt csaknem 6 százalékpontos volt az emelkedés.” - erről adott hírt a portfolio.hu portál.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 márciusában hirdette meg nagy dírrel-dúrral az NGM honlapján elhelyezett államadósság-mérő elindítását, ahol az Államadósság-kezelő Központ legfrissebb kimutatásai alapján naprakészen tájékozódhat a polgárember hazánk eladósodottságának mértékéről, mely ugyebár a többezer-milliárdos nyugdíjmegtakarítások elköltésének apropóján radikálisan csökkent, - legalábbis a kormányzati kommunikáció szerint.

Az MNB szerint az államadósság másfél évtizeddel előtti szinten, 82,6%-on áll.

 

Míg ha felmegyünk a NGM által létrehozott szolgáltatásra, azt láthatjuk, hogy államadósságunk mai mértéke nem több, mint 76,1 %, ami 2011 februárjához képest 5,08%-os csökkenést mutat.

 

Tehát valaki hazudik, vagy hogy klasszikust idézzek: nem bontja ki az igazság minden részletét.

De ki lehet az?

 

Naná, hogy zilált tekintetű unortodox zsenink team-je áll a háttérben. Ezek a fantasztikus pénzügyi szakik ugyanis úgy döntöttek, hogy egyszerűen nem vesznek tudomást a forint romlásáról, ami a saját értékelhetetlen teljesítményükkel áll egyenes arányban. Az is lehet, hogy maga a Raiffeisen reklámból ismert ügyintéző állhat a nyomásmérés mögött. Mindenesetre 265-ös euróval számolnak, ami – mint tudjuk, ma már nem 265, hanem 315 forint. Ezzel az egyszerű, de nagyszerű trükkel eurónként 50 forintot tudnak letagadni az eladósodottságunk mértékéből.

 

Magyarország GDP-hez viszonyított államadóssága tehát akkor lesz 76,1%, ha a forint visszatér a Bajnai által elért 265-270 forintos szintre. Én jelenleg a 365-re nagyobb esélyt látok, mindenesetre az bizonyos, hogy eladósodottságunk szintje minden egyes forintnyi romlással tovább emelkedik.

Ennek fényében talán érdemes lenne a nemzetgazdasági illuzionistáknak a bűvésztrükkök helyett annak megoldásán törni a fejüket, hogyan állítsák meg a forint romlását, mert a szemfényvesztéssel, és adatok hamisításával ma már egyre kevesebb embert tudnak megvezetni.

 

Ha ezt nem teszik, az egymillió munkahely, meg a két hét alatti rendteremtés után az államadósság csökkentéséről szóló kampányígéretük is végképp kártyavárként omlik a fejükre. Arról nem beszélve, hogy esetleg valaki valamikor elszámoltatja őket az eredménytelenül eltapsolt nyugdíjpénzekről.

Az unortodox nyomásmérő-trükk pitiáner, átlátszó és ráadásul nem túl hatékony húzás, ami tökéletesen rámutat a pénzügyeinket felügyelő minisztérium sunyi dilettantizmusára, főleg annak fényében, hogy ezek az emberek folyamatosan adathamisítással vádolták elődeiket. Hamarosan megérjük, hogy az egyre romló adatokat retusálva saját sikerükként tüntessék fel még azokat az előző kormány által elért eredményeket is, amiket ők ellenzékből még kudarcként értelmeztek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://limoncs.blog.hu/api/trackback/id/tr983517435

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jobbik: Csőd felé tart az ország 2012.01.04. 14:48:02

Az ellenzéki párt szerint ennek a kormány hiteltelen és rossz gazdaságpolitikája az oka. A Jobbik szomorúan veszi tudomásul, hogy az államadósság a kormány minden erőfeszítése ellenére is történelmi csúcsra nőtt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása