Tegnapelőtt este Varga István fideszes képviselőnek sikerült a nagy áttörés. Az ezidáig a kétharmados droidok szürke tömegébe vegyülő politikus egyetlen félresikerült beszédével kilépett az ismeretlenség homályából, és az internetes véleményeket olvasva úgy tűnik, egyik napról a másikra a kormánypárt szép reményű botrányhősévé avanzsált. Mondandója az ellenzéki honanyák körében már aznap este kiverte a biztosítékot, a botrány azonban nem állt meg a parlament falain belül, tegnap már takaros villámdemonstráció szerveződött a facebook-on a képviselő meglehetősen groteszk elméletei ellen tiltakozva.

A Varga által előadottak kínos voltát jól jelzi, hogy még a saját pártja is kénytelen volt egy óvatos közleményben elhatárolódni tőle. Ez részükről rendben is volna, mégis furcsa hiányérzet kerített a hatalmába, hiszen emlékeim szerint volt valaki a Fidesz soraiban, aki ellenzékből még olyannyira érzékeny volt a nőket érő verbális inzultusokra, most meg mintha igencsak feljebb ugrott volna nála az ingerküszöb.

Bizonyára még sokaknak rémlik, hogy nem a tegnapi volt az első hasonló demonstráció a Kossuth téren. Az előző, felvonulással egybekötött, úgynevezett babakocsis tüntetés nem is olyan régen (2009 májusában) történt, és a Bajnai kormány családellenes intézkedései ellen hívta életre... na ki?

Hát persze, hogy a Fidesz nőtagozatának harcos amazonja, Pelczné Gáll Ildikó, aki akkoriban felháborodásának hangot adva így nyilatkozott:

"Azért jöttünk ma el ide, hogy felhívjuk mindazokra a brutális megszorításokra a figyelmet, amelyek minket, nőket mint anyákat, illetve mindazokat, akik számunkra fontosak, súlyosan sértenek."

Pár mondattal később pedig így fogalmazott:

"Nem engedhetjük meg, hogy választani kelljen munka és gyermek között."

Nyilván sokunk emlékezetében él még az azóta Brüsszelbe kiküldetett képviselő asszony harcos kiállása, melyben a fideszes nőtagozat első embereként a barikádra ugrott gyakorlatilag minden olyan kifejezésre, amelyben bármiféle kódolt sértést vélt felfedezni. Így fordulhatott elő például 2010. május 6-án, hogy közleményben szólította fel Gyurcsány ex-miniszterelnököt bocsánatkérésre, amiért az MSZP választási eredményét elemző tanulmányában "fecsegő öregasszonyok" gyülekezetének titulálta a pártját.

Pelczné Gáll Ildikó szerint - idézem: Gyurcsány Ferenc ezzel a megjegyzésével oly mértékű neveletlenségről, az idősödő hölgyek, anyák és nagymamák kirekesztésére irányuló magatartásról tett tanúbizonyságot, mely nemkívánatos az európai civilizált politikai közéletben.

Micsoda hihetetlen érzékenységről, micsoda kérlelhetetlen kiállásról tett tanúbizonyságot ez az asszony, igaz-e? Még azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a gaz Gyurcsánynak nem ez volt az első ilyen húzása, hiszen mindannyian fültanúi voltunk, mikor az öregecskedő feleségekkel kapcsolatos örökzöldjét osztotta meg népünkkel, amit akkor szintén nem hagyhatott szó nélkül a Fidesz, és maga az Elnökké emelt Áder János adott ki ez ügyben dörgedelmes hangú közleményt.

Ha már szóba hoztam, hadd idézzek ebből is:

Tisztelt Miniszter Úr!

Ön egy jó héttel ezelőtt a következőt találta mondani egy televíziós beszélgetés során: "Akinek kétszobás lakása van, az általában megérdemelne hármat, akinek három, az négyet, akinek négy, az egy családi házat; akinek öregedő, öregecskedő, öregeskedő?, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat; ... Persze, hogy megérdemelné!" A tegnapi híradásokból úgy értesültem, időközben Ön is kénytelen volt belátni, hogy fenti szavaival hibát követett el, ám a várva várt bocsánatkérés ezúttal is elmaradt. (...)

Ilyen otromba mondat akkor sem hangozhat el senki szájából, ha arról utólag átlátszó és képmutató módon azt mondja, iróniának, viccnek szánta. A dolog ugyanis ennél jóval beszédesebb, s egyben szomorúbb is. Magyarország leendő miniszterelnöke ezzel a mondatával nem csak a családjukat szeretetükkel összefogó, férjükért és gyermekeikért számtalan áldozatot vállaló nőket bántotta meg, de akaratlanul is elárulta, mit is gondol valójában az emberi kapcsolatokról, szeretetről, gondoskodásról, hűségről és kitartásról. Semmit. Az Ön számára senki sem pótolhatatlan, Ön az emberi kapcsolatokat csupán az egyéni hasznosság szempontjából minősíti.

Ugye kiviláglik, mennyire fontosnak tartotta az ellenzéki Fidesz a nőket ért vélt, vagy valós bántalmak miatti harcos kiállást?

Aztán jött 2010, a kétharmad, meg a trendforduló, mikor már a baráti elvtársak szájából hangzottak el a nőket degradáló tézisek. Ezzel együtt mintha Pelczné és a fideszes nőtagozat érzékenységi küszöbe is megemelkedett volna. Így történhetett, hogy Boross Péter sokakban felhördülést kiváltó mondatát (A hely, ahol a nő pótolhatatlan, nem a munkahely, hanem a szülőszoba) a képviselő asszony egyenesen bóknak értelmezte.

Ezek után tehát elvileg nem kellene meglepődnöm azon, hogy Varga István szavaira a mai napig nem érkezett méltó válasz az egykor még túlontúl is önérzetes képviselőnő részéről. Kétlem, hogy Brüsszel olyannyira távol lenne, hogy ne jutottak volna még a fülébe a képviselőtárs szavai. Egyszerűen úgy tűnik, az ellenzékből hangoztatott elvek és jogok a kényelmes EU-képviselői székből már kevésbé tűnnek fontosnak.

Mert arra meg már gondolni sem merek, hogy Pelczné netán a Varga István által megfogalmazottakat is bókként fogja fel.

 

 

varga_istván_fidesz.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://limoncs.blog.hu/api/trackback/id/tr494772696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása