Frankie-76 2012.09.07. 13:50

Magyar mátrix

"Amíg a Mátrixban élnek, részei a rendszernek. A legtöbbjük nem érett meg a valóságra. Sokuk olyan reménytelenül függ a rendszertől, hogy foggal-körömmel védeni fogja."

The Matrix (1999)

 

Ezek tényleg nincsenek eszüknél. A legtöbb esetben megpróbálom bebeszélni magamnak, hogy csak az Orwell Színjátszókör 0-24 óráig tartó előadásának vagyok szem,- és fültanúja, és ezek az önmagukat politikai elitként aposztrofáló, meghunyászkodó birkák valójában tudatában vannak a valóságnak, de nem.

Épp egy napja annak, hogy a Vezér újból rácsapta az ajtót az IMF tárgyalóinak az orrára. Legalábbis ezt próbálta elhitetni a közvéleménnyel. Az elemzők az első perctől fogva szkeptikusan fogadták az azóta csak "halállista" néven emlegetett követeléshalmazt, ami Orbán állítása szerint a pénzügyi védőháló kifeszítéséhez szükséges elvárásokat tartalmazta.

Az Index még a délutáni órákba részletesen beszámolt annak a levélnek a tartalmáról, amire a kormányfő hivatkozott, s ezáltal már (majdnem) mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy ordas nagy hazugsággal próbálta félrevezetni a magyar állampolgárokat az ember, aki még sosem hazudott.

Azonban mint mindig, most is vannak kivételek.

Bayer Zsolt a mai Magyar Hírlapban dörgedelmes cikket közöl A lista címmel.

Ebből idézek.

Nyilvánosságra került, milyen feltételeket támaszt nevezett szervezet azért, hogy kölcsönt adjon Magyarországnak. Nézzük a leghúzósabbakat: nyugdíjak csökkentése. Nyugdíjkorhatár emelése. Családi pótlék csökkentése. További privatizáció. Utazási kedvezmények csökkentése. Általános ingatlanadó. Bankadó eltörlése. A bankszféra további „megsegítése”.

Hát nem röhej?

Bayer Zsolt a ma reggeli cikkében úgy ír a tegnap reggeli, kormányzati árnyékemberek által összeeszkábált hazugságokról, mintha nem derült volna ki már tegnap, hogy átverés volt az egész, vagy legjobb esetben is csak az Orbánon egyre inkább eluralkodó sértett düh és paranoia terméke.

Nem tételezem fel Bayerről, hogy hivatásos újságíró létére olyannyira tájékozatlan volna, hogy tegnap délutántól fogva nem jut el hozzá a lebukás híre, ezért a cikket betudtam annak, hogy azon felebarátaink részére íródott, akik kormányközeli sajtótermékek fogyasztásán kívül másra nem hajlandók, s így alkalmasak rá, hogy védve legyenek a valósággal való szembesítés mindenfajta kockázatától.

Na de attól már csak eláll a szavam, mikor elolvasom a Harrach Péterrel készült interjú kivonatát, melyben a KDNP-s politikus kihangsúlyozza: az IMF most napvilágot látott követeléseit elfogadhatatlannak tartják, ugyanakkor úgy véli, "egy kis szerencsével" még az idén tető alá hozható az IMF/EU-megállapodás.

Hát könyörgöm!

Neki se szólt senki? Miért nem világosítják már fel őkelmét, hogy a saját párttársa kotyogta ki a Népszabadságnak, hogy az égadta világon semmiféle lista nem létezik?

Orbán legalább annyira eszénél van még, hogy egy újabb hazugsággal próbálja hatástalanítani az előzőt (lehet, hogy ez nála már a pavlovi feltétlen reflex), és ma reggelre eszébe jutott, hogy a listát nem is az IMF írta, hanem az EU.

És mit csinál közben a kétharmados forradalmi brigád?

Lapít, mint szar a fűben, és nem szégyellik sumákban kiszivárogtatni a sajtónak, hogy a sárvári frakcióülésen néma csendben, összeszorított farpofával hallgatták végig Orbán agymenéseit. Egyetlen ember nem volt köztük, aki akár csak meg merte volna kérdezni: mégis, mi folyik ebben az országban!?

Nem kérdez, nem tiltakozik, meg sem szólal egyik sem! Kussolnak!

Csak a nevüket adja mindenhez. Vita és gondolkodás nélkül.

Számukra ez pénzkérdés.

Ezek az emberek olyan szinten eltávolodtak a valóságtól, hogy úgy tűnik, már saját maguk is szeretnének hinni abban, hogy minden kudarc, minden egyes baklövés csupán a képzelet szüleménye. A rossz dolgok csupán illúziók, a folyamatos elkúrások démoni erők próbatételei, a hálátlan és kritikus tömeg pedig maga a Gonosz, aminek ellenállni hazafias, keresztényi és emberi kötelesség. Mindegyik vívja a maga kis belső harcát, próbálja elhitetni a lelkiismeretével, hogy ő a jó oldalon áll, vagy épp abban keresi a felmentést, hogy a család megélhetése miatt kell részt vennie ebben, ha pedig majd egyszer elsöprik a rendszert, okkal tud hivatkozni arra, hogy mennyire apró fogaskerék volt ő a gépezetben, mennyire nem volt beleszólása semmibe, és mindent, amit tett, azt felsőbb utasításra tette.

Elfordítják a fejüket, nem mennek ki az emberek közé. A saját híradójukat nézik, a saját újságjaikat olvassák, a saját statisztikáikat böngészik, és a saját fizetett holdudvaruk hízelgését hallgatják, nehogy véletlenül szembe kelljen nézniük azzal, mit csinálnak az országból, mit művelnek a népükkel.

Jól érzik magukat a Mátrixban.

fidesz matrix.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://limoncs.blog.hu/api/trackback/id/tr454761258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása